
I det här inlägget delar jag med mig av hur jag använder AI i onlinekurser för att engagera och motivera kursdeltagarna. Men du kommer också få ta del av vad jag har lärt mig av detta. Jag tänker att AI kan användas för att underlätta för mina kursdeltagare. Inte för att ersätta den mänskliga uppföljningen, utan för att komplettera. Därför har jag börjat med att implementera AI-stöd i min digitala utbildning Skapa webbkurs utan krångel.
Här berättar jag varför det ger mervärde, hur det fungerar, vad jag har lärt mig – och vad mina deltagare får ut av det.
Därför är reflektion nyckeln till att få resultat
Vi har nog alla gjort det. Köpt en digital kurs, som vi inte slutfört…
Att gå en kurs helt på egen hand har många fördelar. Som att du själv kan välja tidpunkt, jobba i din egen takt, få tillgång till enorma mängder kunskap. Men samtidigt kan det kännas ensamt och motivationen kan försvinna med tiden. Det här har jag funderat mycket på, hur vi kan hålla kvar engagemanget över tid. Så att kursdeltaganra får det resultat de önskar av kursen. Någon form av uppföljning eller feedback är viktigt både för kursdeltagarnas engagemang men också lärande. När vi bara konsumerar utan att interagera tappar vi lätt fokus.
Många kursdeltagare vet vad de ska göra – men de kommer inte till skott. Reflektion skapar kontakt mellan kunskap och handling.
Min lösning – AI i onlinekurser, som speglar deltagaren och ger feedback
Jag förespråkar och föredrar oftast att man har någon form av forum för uppföljning, som ett New Zenler community eller en Facebookgrupp. Men det är inte alltid det finns möjlighet att ge svar direkt. Därför har jag funderat på hur jag skulle kunna komplettera med en mer direkt feedback…
För att kunna ge kursdeltagarna uppmuntring men också spegling på vägen skapade jag en enkel AI-funktion. Där matar kursdeltagaren in vad hen precis lärt sig, men också vad som är utmaningen i nuläget. Svaret som deltagaren får är uppmuntrande och ger även några tips för att kunna komma vidare. I nuläget är funktionen i en första version som jag planerar att utveckla över tid. I bilden kan du se ett exempel på hur det kan se ut.
Jag har instruerat den här AI:n (som är en GPT) hur den ska agera och svara för att uppmuntra kursdeltagaren. Och jag tänker att det här är ett bra sätt att använda tekniken för att skapa en mer mänsklig känsla i digitala kurser.
Fördelar för kursdeltagarna
Syftet med den här funktionen i min kurs är att deltagarna:
- Känner sig sedda, peppade och bekräftade direkt under kursen. AI: är instruerad att svara på ett uppmuntrande sätt som ger deltagaren större tillit till sin egen kunskap och förmåga.
- Får input på nästa steg om det har kört fast i något kapitels innehåll. På en övergripande nivå men tillräckligt för att få nya infallsvinklar vilket oftast är det som behövs när vi låser oss och inte kommer vidare.
Det är ett sätt att hålla deltagarna i rörelse, utan att de behöver vänta på ett svar från mig eller någon annan. Som med allt annat tänker jag att det här bara är en början och att jag kommer att utveckla den här funktionen över tid.
Därför tänker jag att AI har en plats i våra onlinekurser
Jag är verkligen en förespråkare för det mänskliga och unika. Men att använda den digitala tekniken för att stärka upp och underlätta för oss. Det är precis det som är syftet med AI i onlinekurser. Att kunna ge det där lilla extra som jag själv faktiskt inte kan, mitt under pågående kurs. Självklart ser jag till att svara på frågor i mina communities och mail jag får. Dock kan svarstiden bli fördröjd och en kursdeltagare som fastnat eller tappat motivation kanske i värsta fall hoppar av kursen. Det är ju inte möjligt att bevaka dygnet runt…
Framtiden tänker jag att handlar om att använda tekniken som finns på ett klokt sätt. Kombinerat med våra styrkor och kunskap. Då kan vi som människor utvecklas på helt nya sätt. Det mänskliga kommer alltid att ha en plats. Det handlar mer om hur vi kan samverka med t ex AI på smartast, möjliga sätt.
Jag skulle säga att det här sättet att använda AI som stöd i onlinekurser är särskilt värdefullt i utbildningar där uppföljning och kontinuitet är viktiga. Jag skrev tidigare om just det i inlägget “Paketera din webbutbildning så att den ger resultat”.
Nackdelar som jag har upptäckt med AI integrerat i digitala kurser
Ingenting är perfekt och allt har utvecklingspotential tänker jag. Det jag har sett är att svaren kan blir generiska. För att motverka det har jag jobbat med att justera hur AI:n är instruerad för att svaren ska bli varma, mänskliga och ge konkreta tips utifrån det som kursdeltagaren skriver.
Jag är också tydlig med att AI:n inte är en expert – utan en stödjande spegel. Fel kan förekomma, och deltagarna får alltid veta att AI:n är där för att stötta, inte ge absoluta svar.
Sammanfattning AI i onlinekurser
Sammanfattningsvis så är vi bara i början av den här utvecklingen. Jag ser stor potential att framöver kunna skapa fantastiska lärupplevelser i onlinekurser med hjälp av AI. Det handlar om att vara öppen, kreativa och söka nya lösningar.
Kursdesign för mig, handlar om att skapa upplevelser som får människor att växa. Och AI, när det används rätt, kan faktiskt bidra till det.
Är du nyfiken på hur du skulle kunna använda det här i dina onlinekurser?
Jag erbjuder en 2-timmars konsultation där vi tillsammans skapar en AI-baserad reflektionsmodul – anpassad till just din kurs och målgrupp. Du får också utrymme att ställa frågor och få vägledning i hur du kan använda tekniken klokt, empatiskt och pedagogiskt.