Page speed eller laddningshastighet – därför är det viktigt för din hemsida

page speed är bra för SEO

Page speed är en viktig aspekt när det kommer till SEO

Under 2021 har Google genomfört en uppdatering av sin algoritm där page speed är en viktig parameter. Man kan säga att en stor del av den uppdateringen fokuserar på sk “page experience”, vilket inkluderar bland annat följande:

 • Hastigheten som sidan laddar med, eller hur lång tid tar det innan dina besökare ser innehållet?
 • Navigering och layout, är det enkelt för dina besökare att hitta på din sida, är innehållet tydligt?
 • Hur ser sidan ut och fungerar i mobilen?
 • Hur ser det ut med CTA:s? Är de tydliga och enkla att förstå samt uppmuntrar besökare att klicka på dem?
 • Har alla bilder alt.texter? Detta är viktigt för tillgängligheten och visas för besökare om bilden inte kan visas. Plus att sökmotorerna använder även dessa texter i sina genomsökningar.

I detta inlägg kommer jag att fokusera på just laddningshastigheten.

Varför ska du då lägga tid på en högre Page speed?

En hemsida som tar för lång tid att ladda har en högre risk att besökare tröttnar och lämnar. Varje sekund är värdefull här. En sida som laddar snabbt gör att Google rankar din sida högre än konkurrenter med långsammare sidor. Bra för SEO alltså, plus att det är mer sannolikt att besökare stannar kvar och tittar runt på din sida om den laddar snabbt.

Det som är haken med laddningshastighet är den avgörs av en stor mängd aspekter. Jag kommer att nämna några saker du kan göra här och sedan gå djupare in på detta i ett kommande inlägg.

arbeta med att förbättra laddningshastighet på hemsidan

Vad kan du göra själv?

I grunden handlar det om: hur många olika element du har på din hemsida, hur stora bilder är, samt vilken typ av servrar ditt webbhotell har (optimerade för WordPress t ex).

Det som du kan åtgärda själv är ju själva hemsidans innehåll. Se över detta:

 • Storlek på bilder! Gör dessa så små som det bara går. Optimalt är under 100 kB.
 • Använd ett tema som är optimerat för att vara snabbt, i WordPress t ex “Hello” eller “Astra”. Det är egentligen inte optimalt med sidbyggare som Divi eller Elementor. Men personligen anser jag att de tillför mycket användbarhet för administratören, men det är viktigt att tänka på att ha så få sektioner med innehåll som möjligt bland annat.
 • Använd så få pluginer som möjligt.
 • Rensa bort post- och sidrevisioner.
 • Gör en alternativ startsida för mobilen utan tunga bilder, videor eller liknande i sidhuvudet.
 • Använd ett cahce plugin (lite försiktighet krävs här då dessa kan ställa till det med din hemsida)

Detta är några saker du själv kan tänka på. Här kan du själv testa din hemsidas laddningshastighet: Google Page Speed Insights. Kör ett test innan du gör några åtgärder och sedan ett test efteråt för att se förändringen.

Tycker du att det känns svårt att åtgärda detta själv? Jag kan hjälpa dig med SEO-analys samt även åtgärder vid behov. När jag levererar webbdesign från grunden tar jag hänsyn till bland annat page speed till att din sida har en grundläggande bra SEO. Skicka ett mail till mig idag för att få veta mer eller boka in en kostnadsfri behovsgenomgång.

Rulla till toppen