Har du någon gång ställt dig frågan “vad är SEO”?
Det är många som skriver och pratar om SEO idag. Det finns också mängder med svar på frågan “vad är SEO”. Jag själv tycker inte att detta är superenkelt att greppa, det är ganska komplext och många delar att hålla reda på. SEO, som står för sökmotoroptimering är dock viktigt för att kunna få trafik direkt från sökningar på t ex Google.
Några saker att arbeta med för att sökmotoroptimera är sökord, länkningar mellan sidor på din hemsida, att mobilanpassa din hemsida, skapa nytt innehåll regelbundet.
Hur fungerar det då?
Sökord – keywords
Sökmotorerna behöver, precis som vi människor kunna förstå vad en hemsida handlar om. Främst är det relevant för att t ex Google ska kunna visa upp rätt sidor i sökresultaten. Du vill ju helst att din hemsida kommer på någon av de första sidorna med sökresultat… För att underlätta för din hemsida att hamna bra i sökresultaten behöver du använda så kallade keywords (nyckelord eller sökord) för att sökmotorernas robotar ska kunna veta vad din hemsida handlar om. Sedan är det inte helt enkelt att hamna bland de översta sökresultaten. Många sökord har hög konkurrens. Därför är det viktigt att använda flera ord som relaterar till det du erbjuder, till dina produkter, tjänster, resultaten, problem du löser och så vidare.
T ex är ordet “coaching” använt av många företag som sökord. Många söker på ordet men det är otroligt många som slåss om att komma högt upp i sökresultaten. Använd ett huvudsökord för varje sida och med fördel även andra ord som är kopplade till huvudsökordet. Om ditt huvudsökord på en sida är “livsstils coaching” så kan andra ord du användare vara samtal, livsstilsförändring eller motivation.
Tänk också på att det ofta är bättre att hitta sökord som är relevanta men som kanske har något mindre antal sökningar om konkurrensen om det ordet inte är så hög.
Länkar mellan sidorna
För att sökmotorerna ska förstå att sidorna hänger ihop på din hemsida så behöver du länka mellan sidorna. Alla sidor ska länka tillbaka till startsidan men gärna länkar mellan övriga sidor också. För att skapa en länk till startsidan använder du startsidans sökord som länk. Använd det naturligt i din text. Om startsidans sökord är “coach i Solna”, så skriver du t ex i texten på sidan Om mig: “I mitt arbete som coach i Solna hjälper jag dig med livsstilsförändringar”. Sökordet länkar du till startsidan.
Mobilanpassa din hemsida
Runt 80 % av alla besökare ser din hemsida via sin mobiltelefon. Därför “belönar” sökmotorerna hemsidor som är mobilanpassade. Sedan är detta ju även viktigt för dina besökare, för att hemsidan ska ge en positiv användarupplevelse även på mobiltelefonen. Detta kan vara lätt att missa eftersom man oftast bygger hemsidan på datorn. De flesta moderna hemsideprogram har mobilanpassade teman men oftast behövs lite handpåläggning. Allt ser inte bra ut ändå.
Skapa nytt innehåll regelbundet
Det är inte lätt för sökmotorerna att veta om en hemsida är aktuell om inget uppdateras eller skapas nytt på den. Då är blogg ett bra sätt att hålla hemsidan levande och kunna visa att den är aktuell. Plus att det är ett bra sätt att inspirera och även kunna visa sin kompetens.
Sammanfattning “vad är SEO”
Som du ser så finns det en del att tänka på, detta är flera saker som du själv kan fixa med och påverka på din hemsida. Trafiken kommer inte att börja strömma in direkt, det tar ett antal månader att få en hyfsat bra rankning i sökmotorerna. Det beror lite på branschen och konkurrensen. Men generellt så tar det lite tid, ingen quick fix alltså.
Om du vill ha hjälp med en SEO-analys så kan jag hjälpa dig, du får ett underlag av mig med:
- förslag på sökord till respektive sida
- rekommendationer för länkar
- justeringar du kan göra i mobilanpassningen
- rekommenderade titlar och beskrivningar för respektive sida
- åtgärder för att snabba upp sidans laddning
Kika under mina tjänster och hjälp med din hemsida, eller kontakta mig direkt via e-post alternativt telefon 0703383138.
När jag levererar webbdesign så utgår jag alltid från ditt företag, din målgrupp och de behov som finns.