Starta en egen hemsida – så här kommer du igång!

starta en egen hemsida

Använd en hemsidebyggare och färdiga mallar för att starta en egen hemsida

Som företagare är det mycket som ska fixas, en av de sakerna är att starta en egen hemsida. Här får du guidning och några tips på vad du ska tänka på.

Många företagare gör sin första hemsida själva då företaget är nytt och det inte finns så mycket intäkter.

Hur skapar man en hemsida från scratch?

Köp ditt domännamn

Det första du behöver göra är att köpa ett domännamn. Detta är alltså din hemsidas namn, mitt domännamn är kerlundesign.se. Jag rekommenderar att du gör detta hos ett webbhotell så kommer du även att kunna ha din hemsida liggande där. Webbhotell har servrar där alla filer som tillhör din hemsida ska lagras. Ett par olika webbhotell är one.com och loopia.se. One är enligt mig mer användarvänligt, men i övrigt har bägge bra service och support samt fungerar fint för de flesta. Jag är inte sponsrad av någon av dessa men tycker de fungerar bra. Jämför deras priser och paket innan du bestämmer dig så du får det som passar dina behov.

Installera en hemsidebyggare

Oavsett vilket av ovan webbhotell du väljer så rekommenderar jag att du installerar WordPress för din hemsida. Detta kan du få hjälp med av supporten där du har ditt domännamn. Det finns även väldigt enkla hemsidebyggare hos webbhotellen men dessa är oftast svåra att bygga ut och få som man vill.

Välj en mall för hemsida

När du har din WordPress installerad är det dags att välja mall och layout. I WordPress finns det tusentals teman att välja mellan, dessa har alla färdiga inställningar för hur text ser ut och en grundläggande layout. För att få mer professionella designer och layouter kan du installera en så kallad sidbyggare, som t ex WordPress Elementor eller Divi. Med dem kan du arbeta med färdiga mallar som är riktigt proffsiga. Utöver den grund som finns kan du arbeta med anpassningar och själv skapa layout som du vill ha. Detta kräver dock en del träning och kan upplevas lite krångligt.

Planera för ditt innehåll

Detta är en av de viktigaste och svåraste (för nybörjare) sakerna att göra. Att du strukturerar ditt innehåll utifrån besökarens behov är avgörande för om din hemsida ska konvertera. Alltså om besökare ska göra det du vill att de gör (köper, bokar, kontaktar, följer, kommenterar osv).

Bygg upp både design och innehåll efter hur du tror besökaren tar sig runt på din hemsida. Tydlighet är viktigt så att man förstår var saker finns och hur man tar sig dit. En hemsida som är svår att använda lämnar besökare oftast rätt snabbt. Så det här vill du att ska fungera.

guide för att starta en egen hemsida

Ta hjälp av en expert

Eftersom du startar en egen hemsida av en anledning så vill du också att den ska leverera det du önskar. Oavsett mål och önskat resultat vill du inte ha en hemsida som besökare lämnar direkt, eller inte ens hittar till. Är det något du borde prioritera att ta hjälp med av en expert så är det designen och att göra hemsidan användarvänlig.

Jag hjälper kunder i hela Sverige med webbdesign och användarupplevelser. Varmt välkommen att kontakta mig för en kostnadsfri genomgång av vad jag kan hjälpa dig med.

Boka en behovsgenomgång nedan, så hjälper jag dig vidare.

Rulla till toppen