Mobilversion av hemsidan -en viktig del av användarupplevelsen

Idag är mobilversion av hemsidan nästan en självklarhet. Men det är inte alltid som den “automatiska” versionen för mobilskärmar fungerar riktigt bra för besökaren. Ofta behöver du göra handpåläggning när du designar din webbplats för att mobilversionen ska bli riktigt bra.

I de flesta program för att bygga hemsidor skapas det automatiskt olika “versioner” av hemsidan för olika skärmstorlekar. Dessa versioner är oftast 3 stycken, en för mobiler, en för läsplattor och en för datorskärm. En vanlig miss många gör med första hemsidan är att inte kontrollera att sidan faktiskt ser bra ut på olika skärmar. Ett tips är alltså att du kikar på din hemsida i mobilen och på läsplattan innan du lanserar.

Skapa marginaler och rensa i din mobilversion av hemsidan

Det som t ex kan ställa till det i mobilen är om du har en stor bild överst på sidan. Detta kan göra så att det tar lång tid för innehållet att visas. Lång tid i det här sammanhanget är mer än 1-2 sekunder…

Lösningen på detta är att du skapar olika sidhuvuden för datorskärm och mobil. Den stora bilden kan du med fördel dölja i mobilversionen. Alternativt gör du en mindre bild och lägger där och visar endast i mobil.

En annan sak som många inte tänker på är att storlek på texterna och marginalerna kan bli tokiga i mobiltelefonen. Detta kan du enkelt avhjälpa genom att manuellt ställa in storlekar på texten för olika skärmstorlekar. Dessutom kan du lägga in den marginal du önskar så att det ser bra ut och innehållet ligger rätt.

Det här kan låta som självklara saker men jag träffar ofta på hemsidor där det inte ser bra ut i mobiltelefonen. Detta är lätt att missa och många tänker att det är något som automatiskt blir som det ska. I många fall stämmer det, men inte alltid.

Växla mellan versioner i WordPress

Om du använder WordPress är det en fördel om du använder en sidbyggare som Elementor eller Divi. Då kan du snabbt växla mellan datorversion, läsplatta och mobilversionen. Det här underlättar mycket när du ska göra anpassningar för olika skärmar. Men kom ihåg att inte lita helt på visningen i WordPress, kontrollera hur sidan ser ut live i din telefon.

En av de viktigaste delarna när du bygger din hemsida är att planera innan hur den ska se ut. Tänk igenom även utseende på olika skärmstorlekar, s k responsiv design. Vill du har hjälp med webbdesign eller andra frågor kring hur du sätter upp din hemsida? Kontakta då mig för en konsultation så hjälper jag dig komma igång på bästa sätt.

Slutligen: Gör dig själv och dina besökare en tjänst och kontrollera hur din hemsida ser ut i mobiltelefonen!

Se alltså till att hemsidan ser bra ut på alla skärmar och helt enkelt är så användarvänlig som det går.

mobilversion av hemsidan -design
Rulla till toppen