Min design har förverkligats!

Premiärdags
Tacksam för att min design förverkligats

Min design har fått liv!

Under mina studier inom digital design gjorde jag praktik på Visualiseringscenter i Norrköping. Under praktiken fick jag ett projekt som innebar att jag skulle designa en station för kommande utställning (läs mer om projektarbetet här). Utställningen handlar om att skapa intresse hos barn och ungdomar för de principer som ligger bakom programmering, visualisering. Mitt projekt innefattade att designa en analog station med temat algoritmer.

Utmaningarna var bland annat följande:

  • Det jag designade skulle vara roligt att använda, uppmuntra till användning
  • Det skulle finnas ett inslag av lärande
  • Man skulle kunna börja från noll, dvs lösningen återställdes innan nästa användare började (som ett spel eller liknande)
  • Det skulle gå att programmera en “digital tvilling” som visar på hur snabbt en dator hanterar det som tar rätt lång tid för människor. 

Sedan tillkom utmaningar under hela designprocessen men detta är ju en del av jobbet. 

Design och min kreativa process

Jag arbetat med projektet under fem veckor. Under den perioden hade jag åtskilliga idéer som jag testade, justerade, kasserade och började om. Mitt fokus var på att snabbt komma till test för att antingen kunna utveckla idéen vidare eller komma vidare med generering av nya idéer.

Inspiration och bollplank var min handledare: Mariadele Arcuri Rossini som var projektledare och min handledare. Men även universitetslektor Stefan Gustavson som också är den som byggt min design. 

Jag inledde arbetet med att skapa mig själv en förståelse för hur algoritmer fungerade. Mer inspiration skaffade jag genom att se hur andra förklarade algoritmer, men även genom diskussioner med mina mentorer, Mariadele och Stefan. 

Under projektets gång genomförde jag ett stort antal tester, dels med hjälp av kollegor men även några barn som ju var primära målgruppen. Meningen med min design var främst att man på ett lekfullt sätt skulle få prova hur en sorteringsalgoritm fungerade. Därför var en viktig parameter vid test att idéen var rolig!

Besök gärna utställningen om ni har vägarna förbi Norrköping och Visualiseringscenter!

Slutlig idé

En av de idéer jag arbetade med var att man kan sortera saker efter vikt. Jag skissade på olika lösningar, bland annat bilar som skulle sorteras efter vikt på en färja. Min slutliga design bestod av att man skulle väga leksakskor och sortera dem efter vikt så att de skulle kunna skickas med posten. I det slutliga utförandet har korna blivit enhörningar. Besökare på utställningen får väga dessa på en balansvåg och sortera från tyngst till lättast eller tvärtom. Sedan drar man i en spak och alla enhörningar tippas iväg. När jag testade denna idé med hjälp av en tidig prototyp tyckte man att idéen var rolig (!). Och de som passerade min plats stannade till och blev nyfikna på vågen och på leksaksdjuren. 

Under invigningen på utställningen var återkopplingen också positiv, bland annat sades att idéen var rolig, vilket jag ser som ett gott betyg. Barn hade även svårt att låta bli att testa att väga, designen inbjuder med andra ord till det den var avsedd för.

Först prototypen
Första prototypen
Skiss över stationen
Min första skiss över stationen
Slutligt resultat
Slutligt resultat (tillverkad av Stefan Gustavson, LIU)

Återkoppling på min design

Så här har min handledare Mariadele sagt om det jobb jag gjorde i projektet:

Linda arbetade med vår kommande utställning som försöker förklara avancerade matematiska begrepp med hjälp av olika interaktiva föremål och maskiner. Stationerna visualiserar principen bakom matematiken.

Linda fick i uppgift att designa en av dessa stationer, en som skulle förklara vad en algoritm är. Hon gick igenom alla faser som vi i produktionen brukar gå igenom. Skiss, prototyp på papper, riktig prototyp och alla användartester däremellan. Hon tog sig an uppgiften med hull och hår, och kom med enorm positivitet, massa passande kreativa lösningar och ingen rädsla överhuvudtaget.

Tvärtom, så dödade hon sina darlings utan några större bekymmer så fort användartester visade för mycket negativ respons; hon förstärkte de designval som istället visade sig fungera bra. Linda skapade under sin tid hos oss en makalös installation som förklarar vad en algoritm är på ett roligt, intuitivt och inbjudande sätt – den ställs ut i vår kommande utställning i oktober. Vi hoppas att i framtiden kunna jobba med Linda igen och få mer hjälp med vårt designarbete.

Under gårdagens premiär fick jag ett omnämnande och blommor som tack, vilket värmer. Jag är djupt tacksam över att jag fick delta vid invigningen. Det är ett år sedan jag gjorde min praktik och det kändes som en ära att höra av Mariadele igen.

Rulla till toppen