Kurslansering genom webbinar eller utmaning

När det är dags för kurslansering så behöver du börja planera för din lansering i god tid innan. Jag skulle rekommendera att du börjar med att ”förlansera” så tidigt som 6-8 veckor innan lanseringsdatumet. Det som främst avgör är hur väl din målgrupp känner till att din webbkurs är på gång och hur stort intresse som finns.

Det finns många sätt att lansera och ett par populära sätt är genom webbinar eller utmaningar. Oftast när det är ett par veckor kvar till lansering. En fördel är om deltagarna kan köpa kursen direkt i samband med att du kör igång. Detta är två bra sätt som du kan använda för att skapa förtroende för ditt sätt att lära ut innan du börjar sälja din kurs. Många väljer att göra dessa helt kostnadsfria.

I det här inlägget ska vi kika på både för- och nackdelar med de olika alternativen samt varför du kanske ska överväga att ta betalt.

Bild till inlägget lansera onlinekurs

Kurslansering genom webbinar

Detta innebär att du gör en ”föreläsning” eller workshop online. Du bjuder in i god tid innan och kan genomföra vid ett par olika tillfällen. Detta för att du ska kunna få så många deltagare som möjligt. Längd för genomförande brukar ligga på 30-60 minuter.

Upplägget kan förslagsvis vara att du delar någon liten del från din kurs. Eller något riktigt bra tips kopplat till det område som din kurs handlar om. Ditt mål är att deltagarna ska känna att det är värdefullt och vilja ha mer hjälp av dig.

Fördelar med webbinar

  • Går snabbt att planera, kanske har du redan material sedan tidigare
  • Enkelt att genomföra via Zoom eller t ex New Zenler
  • Du ges möjlighet att visa hur du undervisar (bygger förtroende)
  • Du kan skapa en vilja att ha mer hjälp av dig

Nackdelar med webbinar

  • Det kan vara väldigt få personer som dyker upp
  • Svårt att skapa engagemang
  • Ofta relativt låg konvertering (personer som köper din kurs) pga få deltagare

Kurslansering genom utmaning

Att göra din kurslansering genom att skapa en utmaning innebär att du planerar t ex 3-5 tillfällen under en eller ett par veckors tid. Du ger deltagarna olika utmaningar inom ditt område som de får jobba med och som ni följer upp när ni träffas. Första dagen kan det vara att skriva en kommentar på någons inlägg. Sista dagen att filma och posta en kort video på Instagram om ditt område är marknadsföring. Det är också, enligt min erfarenhet bra att baka in lite kunskap kring hur de faktiskt gör.

Fungerar enligt min erfarenhet bättre än webbinar då du får mer tid tillsammans med dem som deltar. Dock beror det på vad det är för typ av kurs du lanserar. Är det kort självstudiekurs så kan det kännas för stort, men är det ett längre program eller medlemstjänst så passar det ofta jättebra. I det sistnämnda fallen är det extra bra då ni under själva programmet/medlemstjänsten kommer fortsätta jobba ihop på liknande sätt. Du bör inte bjuda ”för stor del av din kurs” så att deltagarna får känslan att de ”kan allt redan”. Viktigt att du funderar på värdet under själva utmaningen kontra onlinekursen sedan.

Fördelar med utmaning

  • Du har mer tid att bygga upp förtroende för dig och din kunskap
  • Det ger en gruppkänsla och flera kan känna att de vill fortsätta jobba tillsammans framåt
  • Du kan skapa en vilja att få mer hjälp

Nackdelar med utmaning

  • Det tar en del tid både att planera och genomföra
  • Även här kan det vara det relativt låg andel av de anmälda som dyker upp och fullföljer vilket ger en relativt låg konvertering.
  • Det är ett större åtagande för deltagarna så det kräver en del av dig för att hålla deras motivation uppe.

Därför kan du fundera på att ta lite betalt för webbinaret eller utmaningen

En sak att ha med sig som jag märkt är att det finns ett antal personer som är med på nästan allt som är kostnadsfritt men aldrig köper något. Detta kan kännas frustrerande och inte alls roligt. Särskilt inte när man börjar känna igen personerna som dyker upp. Jag är väldigt generös vid mina kostnadsfria lanseringsevent eftersom jag vill svara på frågor och hjälpa så mycket som möjligt. Men min kunskap har jag byggt under mer än 20 år och den har inte kommit gratis. Känner du igen dig i detta kanske du ska överväga att ta lite betalt, t ex 100 kr för ditt nästa webbinar eller utmaning. Detta är några anledningar:

  • För det första är personer som betalat mer angelägna att delta och fullfölja
  • Det kommer vara färre antal personer som anmäler sig. Men de som faktiskt gör det definitivt intresserade av vad du har att erbjuda och mer dedikerade.
  • Steget till att köpa din kurs sedan är ofta mindre än när man tagit del av något som är kostnadsfritt. De har redan betalat dig en gång.

Sammanfattning planera kurslansering

Vad som fungerar bäst för just din lansering beror ju på din bransch, målgrupp och vad du erbjuder för kurs. Det jag beskrivit i det här inlägget är två väldigt vanliga sätt att lansera på. Och mitt bästa tips är att du börjar planera så snart du har börjat skapa kursen. Då kan du smyga igång lite och skapa kännedom om att du gör en kurs. Du har då bättre förutsättningar att nå ut när du väl börjar marknadsföra ditt webbinar eller utmaning. Ett annat tips är att fokusera på dessa och inte direkt på din kurs under själva lanseringsperioden. Det kan annars verka förvirrande om du ena dagen nämner en utmaning och nästa din kurs. Fånga upp personer och sälj sedan nästa steg (din kurs) när ni är igång. I det här inlägget kan du läsa mer om hur du kan börja sälja kurser online >>

Känner du att du skulle vilja ha vägledning vad som passar bäst för din kurs eller företag? Boka in en konsultation >>

Jag hjälper dig planera en lansering som passar för kursen som du skapar.

designa egen hemsida
Rulla till toppen