WordPress hemsida – 5 vanliga misstag att undvika

Funderar du på att skapa en WordPress hemsida eller har du kanske redan en? Då är du långt ifrån ensam, nästan hälften av alla svenska hemsidor är skapade med WordPress. Friheten är stor, du kan t ex skapa:

  • Webbshop
  • Utbildningsplattform för dina webbkurser
  • Företagshemsida
  • Blogg
  • Bokningssida

Med över 60 000 sk plugin som är helt gratis kan du anpassa din sida i stort sett som du vill. Ett plugin är ett tillägg som du installerar och som ofta har ett fåtal funktioner. T ex formulär, bokningskalender, bildspel, prisberäkningar, snabba upp hemsidan och många andra saker. Det finns även större plugin som stöttar dig för att kunna designa sidan friare, t ex Elementor. Dessa kallas även för sidbyggare. WordPress egna redigeringsverktyg för sidorna är inte helt optimalt och det är därför en fördel att använda dessa tillägg som hjälp. Det finns mängder med mallar och teman som du kan välja för att lyfta din design ytterligare.

stora hemsidepaketet

Några tips på vägen för din WordPress hemsida

Det finns några saker att tänka på och här kommer 5 vanliga misstag som många nybörjare gör.

Säkerhet

I nuläget är IT-säkerhet extra mycket på tapeten och detta bör du beakta även när det kommer till ditt företags hemsida. Alla som finns på nätet behöver fundera på vad de kan göra. Och i och med att WordPress är ett system som används av miljontals människor världen över så är det även attraktivt för t ex hackare. Att inte prioritera säkerheten på din WordPress-site kan leda till att den blir sårbar för hackerattacker och skadlig kod. Se till att använda starka lösenord, tvåfaktorsinloggning, uppdatera dina teman och plugins regelbundet och använd säkerhetsplugin för att skydda din hemsida. Det här är lätt att missa, men kan få allvarliga konsekvenser. Nya uppdateringar för plugins och teman kommer oftast för att man har gjort justeringar i säkerheten och åtgärdat olika risker. Därför är det viktigt att du uppdaterar direkt när du ser att det kommit.

Plugins för din WordPress hemsida

En av fördelarna är ju att det finns många plugins. Men det gäller att endast använda de som du verkligen behöver. Installerar du något som du inte använder, tänk på att ta bort det. Detta för att det finns en risk att många plugins kan göra din hemsida långsam och instabil. Välj noggrant vilka plugins du behöver och se till att de är uppdaterade och kompatibla med din version av WordPress. De som du inte använder – avinstallera och radera.

Responsiv design – anpassa för mobiler och surfplattor

En hemsida som inte är sk responsiv ser oftast inte bra ut i mobiltelefonen. Väldigt många använder idag uteslutande telefonen för att söka efter saker och besöka hemsidor. Att inte optimera din hemsida för olika enheter, som mobiltelefoner och surfplattor, kan därför leda till en dålig användarupplevelse och förlorade besökare. Se till att använda ett responsivt tema eller en responsiv design för att säkerställa att din hemsida ser bra ut på alla enheter. En stor hjälp för detta är Elementor som jag nämnde ovan. Då kan du tom göra olika utseende för olika enheter så att det ser riktigt bra ut för alla besökare.

Innehållet

Detta har inte endast med WordPress att göra utan gäller för alla hemsidor. Men tänk på att inte ha för mycket text eller för lite innehåll! Detta kan påverka användarupplevelsen negativt. Håll ditt innehåll balanserat och relevant för att engagera dina besökare och kommunicera ditt budskap på ett tydligt sätt. Fokusera på att skapa värde för dina besökare och att de hittar det de söker. För lite innehåll missar ofta viktiga saker som besökare vill veta, medan för mycket kan ge ett rörigt intryck och bli svårt att överskåda. I längre texter, tänk på att bryta upp med bilder, rubriker, punktlistor och liknande så man snabbt får en överblick.

Hitta på hemsidan

Sist men inte minst: gör det enkelt för dina besökare att hitta runt på din hemsida. En otydlig navigering och dålig struktur kan göra det svårt för besökare att hitta det de letar efter. Se därför till att du har en tydlig meny och med ditt innehåll organiserat på ett logiskt sätt. En sökfunktion underlättar om du har många sidor och mycket innehåll, t ex en blogg.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis så är en hemsida i WordPress ett bra alternativ för dig som vill ha stora möjligheter att skapa det du själv vill. Du har mängder av alternativ och kan ändra och uppdatera när du vill.

Några medskick är dock att sätta säkerheten främst, att anpassa både design och innehåll till dina besökare så att de hittar det de söker. Webbplatsen är ju inte främst för dig utan för dina besökare – potentiella kunder. Därför vill du att de får ett gott intryck av ditt företag genom en professionell användarupplevelse.

Jag erbjuder hjälp med webbdesign i WordPress, för dig som kört fast eller vill ha hjälp igång. Ibland kan allt som behövs vara en timmes konsultation. Få min kunskap och expertis under en timme, boka konsultation här >>>

Rulla till toppen