fbpx

Responsiv webbdesign vad och varför?

Responsiv webbdesign -skalbar hemsida för olika storlek på skärm

Du har säkert hört begreppet responsiv webbdesign vid något tillfälle. Ordet innebär att en hemsida är skalbar för olika skärmstorlek. Syftet är att upplevelsen ska bli lika bra oavsett om du besöker sidan via dator, mobil eller surfplatta. Du har säkert besökt sidor via mobilen som ser ut som en hel webbsida men pytteliten. Detta beror på att sidan inte är responsiv.

Måste det vara samma innehåll?

Oftast när man skapar en hemsida i exempelvis Worpress så anpassas hela innehållet automatiskt till mobilskärmar. Detta kan du själv förhandsgranska och justera.

Rekommendationen är att dölja vissa delar av hemsidan som t ex innehåller mycket text eller som på annat sätt inte är mobilvänligt. Först och främst bör du fokusera på det som är relevant för besökare på sidan. Utfyllnad och bilder som inte är direkt kopplade till budskapet kan med fördel döljas i mobilen.

Dessutom behöver du för mobilversionen gå igenom

  • alla textstorlekar
  • avstånd mellan stycken för att säkerställa att det inte blir för kompakt
  • hur knapparna ser ut med avseende på storlek, text, placering
responsiv webbdesign

Vad har detta med kundupplevelsen att göra?

För att skapa en positiv upplevelse av ditt företag behöver du fokusera på helheten. Vi vet ju oftast inte om våra besökare kommer via mobil eller dator. Därför är det viktigt att säkerställa att hemsidan fungerar bra och att budskapet framgår lika tydligt oavsett. Kundupplevelse handlar ju om helheten, det intryck ditt företag ger. Men också att du visar att du förstår dina kunders behov. Detta måste framgå lika tydligt oavsett hur eller vad besökare ser av ditt företag.

Responsiv webbdesign är inte så svårt att åstadkomma om du arbetar med WordPress eller liknande verktyg. Men det handlar mycket om att göra jobbet och kontrollera hur det ser ut för de olika skärmarna. Ett bra sätt att få koll på upplevelsen och om allt är tydligt och enkelt att förstå är att göra upplevelsetest. Det kan du läsa mer om under mina tjänster, men även under ett av mina tidigare uppdrag, här.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top