Göra egen hemsida – detta ska du tänka på!

Göra egen hemsida - att tänka på

Användarvänligheten är A och O när du ska göra egen hemsida

Många företag idag väljer att göra egen hemsida. Detta är inte så svårt och det finns många bra plattformar. Jag arbetar främst i WordPress och hjälper i nuläget många företag som kört fast eller vill förbättra hemsidan som det själva har byggt. Här delar jag några insikter jag fått från företag jag har hjälpt med att uppdatera hemsidan.

Orsaken till att man vänder sig till mig varierar. Men jag ser ett antal faktorer som återkommer hos många företags hemsidor. Med struktur och bra förberedelse kan du slippa fastna i de vanligaste problemen.

Några tips innan du börjar:

  • Rita upp en struktur med de sidor som ska vara med
  • Gör en enkel skiss på innehållet för varje sida
  • Fundera på om allt känns logiskt och om något saknas som kan vara av värde för dina kommande besökare

Tänk ur besökarens perspektiv när du ska göra en egen hemsida

I första hand skapar vi inte våra webbsidor för oss och vårt företag. Därför är detta det viktigaste tipset innan du sätter igång att skriva texter och fylla på med innehåll. Gör en undersökning av vad din målgrupp behöver hjälp med. Varför kommer de till din hemsida?

Baserat på vad målet är med ditt företags webbplats bör du bygga upp innehållet så att besökare:

  • Känner sig lyssnade på, de hittar sitt eget “problem” och förstår att du kan lösa detta
  • Enkelt hittar ett sätt att få hjälp
  • Kan kontakta dig snabbt och lätt vid behov
tips för att göra egen hemsida

Läsbart och enkelt

Tips för en mer användarvänlig sida:

  • Ett vanligt dilemma som jag ser är att många hemsidor har för låg kontrast mellan färgen på bakgrund och text. Därför behöver du se till att ha tillräcklig kontrast mellan färgerna och att det är tydligt vad som är klickbart och inte.
  • Använd inte för många tillägg och en massa utfyllnadsinnehåll. Detta gör att hemsidan laddar långsammare och blir trög. Plus att det blir svårare för dina besökare att hitta det de söker.

Sammanfattning göra egen hemsida som är användarvänlig

WordPress är en kraftfull plattform med väldigt mycket funktionalitet. På det viset är det möjligt att skapa nästan vilken typ av hemsida som helst. Dessutom är det positivt med en vedertagen plattform som det går att få hjälp med både online och via konsultation.

Tänkt dock på att utgå från dina besökares behov och målen med din hemsida. Vad vill du uppnå och hur gör du det? Designa din hemsida med dessa utgångspunkter som kommer den att ge resultaten du önskar.

Jag hjälper företag bland annat med uppdatering av befintliga hemsidor, SEO-analys. När jag levererar webbdesign från grunden ingår alltid en grundläggande sökordsanalys för din hemsida. Detta hjälper dig att på sikt få trafik till sidan. Vill du ha min hjälp? Börja med att boka en behovsgenomgång nedan.

Rulla till toppen